LCD televize

LCD televize, prametry, kvalita


Jak kvalitní obraz nás vlastně u LCD televize čeká?

14.12.2007

LCD televizor Již delší dobu nás výrobci a obchodníci, nabízející LCD televize, masírují reklamami o naprosto dokonalém obrazu a neskutečných detailech, které nám LCD televize poskytnou. Podle mě je ale pravda o LCD televizích zatím někde trochu jinde. LCD technologie není ve své podstatě špatná a vidím v ní budoucnost. Ale, kde by se dnes tak úžasně detailní obraz, který nám múže LCD televize nabídnout vzal?
Zatím je u nás prakticky veškerý televizní signál ( analogový pozemní, digitální pozemní DVB-T i satelitní DVB-S ) šířen v rozlišení 720x576 a právě tohle rozlišení zvládá i náše „stará“ klasická CRT televize ( o šíření signálu ve vyšším rozlišení se u nás uvažuje až za hodně dlouho ). LCD televize HD ready má rozlišení obvykle 1366×768 a LCD televize Full HD má rozlišení 1920×1080. Z toho tedy plyne, že LCD televize musí vždy provést upscaling ( dopočítat a převést obraz na vyšší rozlišení ). Bude tedy velice záležet na kvalitě televizního signálu a jak kvalitně toto „dovymyšlení“ potřebných bodů LCD televize provede. Obrazové detaily samozřejmě nebudou v žádném případě vyšší než u klasických CRT televizorů, protože LCD televize stále krmíme signálem s rozlišením 720x576 a to i v případě, pokud bude zdrojem DVD.
Ostatně běžte se podívat do kterékoliv prodejny s LCD televizory a věřte jen vlastním očím a ne vychvalování prodejců. Já osobně budu ještě spokojeně koukat na svoji „klasiku“ a do LCD televize budu investovat až přijde opravdu její čas ( a daleko nižší cena ;-) ).

|Gogo|


Jak vybrat LCD televizor